Maak kennis met de Limousin

Limousin

Het ontstaan van de Limousin

De Limousin is een oeroud ras dat afkomstig is van het westelijke deel van het Franse Massif Central. Meer bepaald uit de streek rond de stad Limoges. Je hoeft dus niet ver te zoeken om te weten waar het ras zijn naam vandaan haalt. Hoewel de Limousin vandaag gekend is als een vleesras, is het van oorsprong een trekdier.

In de 17de eeuw begon de verdeling van het ras. Twee eeuwen later bereikte Charles de Luobardy van Les Monts d’Ambazac opmerkelijke kwaliteitsverbeteringen. Hij wordt dan ook beschouwd als de grondlegger van het ras. Al duurde het wel tot 1854 vooraleer de Limousin echt als ras erkend werd. En in 1886 kreeg het in Frankrijk een eigen stamboek. Tot die tijd behoorde de Limousin, net als de rassen die later verenigd werden onder de naam Blonde d’Aquitaine, tot het blondvee in Zuidwest-Frankrijk. De basis voor de moderne Limousin werd in de jaren ’20 gelegd en in de vorige eeuw werd het uiteindelijk een vleesras.

Zo herken je het ras

Het Limousin-ras herken je aan zijn eenkleurige, lichte tot donkerbruine vacht en de bleke kringen rond de ogen en snuit. Zijn wintervacht is donkerder dan zijn zomervacht.

De fokeigenschappen

Limousin-runderen kunnen perfect natuurlijk gefokt worden. Ze hebben een goede spierontwikkeling en een bijzonder sterke gezondheid, waardoor ze alleen in gevallen van nood antibiotica krijgen. Het ras is bovendien vroegrijp en heel vruchtbaar. De kalving gebeurt meestal op een natuurlijke manier, zonder hulp. De koeien zogen hun kalf onder natuurlijke en zorgzame omstandigheden. En dat voor een periode van acht tot negen maanden. Dat levert sterke, gezonde en zelfstandige kalveren op.

Aan tafel

Kwaliteitsbewuste consumenten tonen steeds meer belangstelling voor het vlees van de Limousin. Niet verwonderlijk. Het levert mooi, gezond, lekker en natuurlijk vlees voor een normale prijs. Het vlees heeft een fijne vezel en is gekend om zijn mooie, rode kleur, speciale marmering, heerlijke sappigheid en ongekende malsheid. Het vet smelt weg tijdens het bakken, wat zorgt voor een unieke smaaksensatie.

Ontdek zelf hoe smaakvol, mals en sappig het de Limousin is

kom langs in onze hoevewinkel

Bestel vlees en gerechten online

Plaats je bestelling telefonisch of via e-mail en haal ze af in onze winkel. Zo ben je altijd zeker van supervers vlees!

Word vriend van de boer

Vriend van de Boer is een initiatief van Boer Meat Chef. Als Vriend van de Boer steun je niet alleen onze plaatselijke hoevewinkel, maar ook de lokale, kleinschalige en duurzame landbouw. Zonder dat je iets hoeft te betalen. Op vriendschap staat geen prijs. In tegendeel, je krijgt juist heel wat voordelen in ruil voor je vriendschap.