Dit is de Blonde d’Aquitaine

BLONDE D’AQUITAINE

Het stamboek

Een Franse blondine waar je in één oogopslag verliefd op wordt. In de dierenwereld gaat het dan allicht over een Blonde d’Aquitaine. Dit prachtige vleesras is aan een opmars bezig in ons land. Hoewel haar mooie uiterlijk er vast voor iets tussen zit, heeft ze vanbinnen ook heel wat onweerstaanbare (vlees)kwaliteiten.

Het ontstaan van het ras

Op weg naar Spanje en Portugal doorkruisen Germaanse stammen in de zesde eeuw West-Europa. Ze moeten de Pyreneeën over, maar met hun karren vol wapens en voorraad is dat onmogelijk. In het Zuidwesten van Frankrijk stoten ze op stevige runderen om die klus te klaren. Het bleken Aquitanicus runderen te zijn, afkomstig uit de streek Aquitania. Daar ontstonden doorheen de tijd drie onderrassen. Door die te kruisen met enkele andere rassen, zoals de Limousins en de Charolais ontstond een vleesras met unieke eigenschappen: de Blonde d’Aquitaine. Het ras is officieel erkend en krijgt in 1962 in Frankrijk een eigen stamboek.

Zo herken je het ras

Je herkent de Blonde d’ Aquitaine vrij gemakkelijk. Het rund is licht tot donker tarwekleurig met soms appelvormige vlekken. De kleur rond hun eerder brede muil en ogen is wat lichter. Hun hoorns zijn eerder fijn en hebben geen zwarte uiteinden. De Blonde d’Aquitaine beschikt over een lang en gespierd maar toch elegant lichaam. Volwassen koeien hebben een schofthoogte van ongeveer 1,5 m. Indrukwekkende volwassen stieren zijn nog een tiental centimeter groter en wegen tot 1.300 kg.

Fokeigenschappen

De Blonde d’Aquitaine is een heel groot en lang dier met een heel ruim bekken, wat een vlotte kalving garandeert. Het percentage natuurlijke kalvingen bedraagt maar liefst 95%. Heel zelden moet er een handje geholpen worden. De koeien zogen hun kalf onder natuurlijke omstandigheden. En dat voor een periode van zes tot acht maanden. Dat levert sterke en gezonde kalveren op. Na enkele weken begint de spieraanzet. Jonge mestdieren zetten met een aangepast rantsoen uitzonderlijke groeiprestaties neer. Ze groeien dan tot wel 1,5 kg per dag. Op tweejarige leeftijd is een geslachtgewicht van 550 kg niet uitzonderlijk. De dieren zijn in staat veel ruwvoeder op te nemen en dat efficiënter aan te wenden voor een snelle groei. Doordat de koeien op een karig rantsoen kunnen leven zijn ze ook geschikt om op arme graasweiden te grazen. De Blonde heeft normaal een rustig karakter. Maar door een sterk moederinstinct is het raadzaam de koeien de eerste weken na de kalving voorzichtig te benaderen. Daarnaast is het ras goed vruchtbaar en weinig gevoelig voor ziekten. Door de goede gezondheid kunnen deze koeien een hoge leeftijd bereiken.

Aan tafel

Het Blonde d’ Aquitaine-ras haalt een slachtrendement tussen 63% en 72%. Van alle vleesrassen halen ze ook het hoogste percentage edele stukken bij versnijding. De dieren leveren een superieure vleeskwaliteit. Het vlees heeft een fijne draad en de biefstukken zijn erg mals. Er zit meer smaak in, het is iets vettiger. Bovendien is het meer gebarmireerd (gebruineerd), waardoor je het een tweetal weken kan laten rijpen in de koelkast. Daardoor is het vlees krachtiger, malser. Als je het bakt in de pan is het mooi bruin. Geen wonder dat dit vlees zo is bij top- en hobbykoks, BBQ-helden en vleesliefhebbers.

Ontdek zelf hoe smaakvol, mals en sappig het de Blonde d’Aquitaine is.

Bekijk ook onze andere dieren: Limousin

Bestel vlees en gerechten online

Plaats je bestelling telefonisch of via e-mail en haal ze af in onze winkel. Zo ben je altijd zeker van supervers vlees!